sâmbătă, 3 septembrie 2016

Pietrosul Rodnei (2303 m)

Fiind ultima duminică din luna lui Gustar, ultima duminică din vara lui 2016, nu era modru să nu degustăm puțin din savoare Munților Rodnei, din măreția, mîndria și impozanța Pietrosului. De gustat am degustat, cîte-un pic de munte, de zmeură, mure sau afine, ultimele raze divine ale verii stropite cu apă strecurată din suflul și seva zeilor, am gustat din mireasma și magia brazilor, din splendorile dăltuite cu iscusință și îngăduință de natura înalturilor împărătești. Ne-au condus pe tot traseul, pînă sus, albinuțe hărnicuțe și fluturași jucăuși, bucurîndu-se și ei de ultimele bucurii ale verii ..   

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, pornit-am din vale spre Soare răsare, pornit-am de jos cu pasul voios și gînd veselos, spre vîrful Pietros, spre creste mărețe pe poteci răzlețe, prin munții cărunți, tăcuți și cuminți cu dor de părinți .. de aceia sfinți …

Doamne, Te-am ruga, cu puterea Ta, să ne dai ceva! Să ne dai iubirea și prea-fericirea, din nemărginire și-a Ta stăpînire. Să ne dai de sus lacrima de sfinți, demnitatea lor, dorul munților, susur de izvoare, lumina din Soare, liniștea din stele, glas de viorele ..

La ora nouă și un sfert, duminică 28 august 2016, am pornit mînînțăl și apăsat, de la intersecția cu drumul Schitului din Borșa, (cca 980 m), spre cota 2303 m, vîrful Pietrosul Rodnei. Echipați regulamentar, io bineînțeles cu carul de reportaj după mine, iar cercetașa șefă cu cioca ei, am luat-o cătingan la deal. Io, cu tăte amenințările ʺexperțilorʺ, nu-mi făceam probleme că nu respir o gură de aer din vîrf și nu fac o baie de lumină, că altfel nu mă arăduiam din loc, îmi vedeam de bulendre la cota mării. Mai ales că aveam Cornul lui Pintea la mine și era musai să dau deșteptarea și adunarea haiducilor ..

Einstein a explicat relativitatea lui pe înțelesul tuturor, că cinci minute cu persoana iubită nu-s la fel ca cinci minute cu mîna pe soba încinsă. Și io zîc că nu-s la fel. În munți distanța nu se măsoară în metri, ci în ore de mers. Indicatoarele ne indicau 4 ore de mers, de unde am pornit noi, respectiv drumul Schitului. Ce-s alea? Una două trec, mi-am zis, cînd dorm 4 ore nici nu știu cum trec. E, da alea le-am învățat pă pielea mea, am verificat relativitatea vărului Einstein cu o realitate tare lungă în timp, deși în spațiu era doar de cîțiva metri, cca 1300 m. Cu muncă și cu răbdare poți face cît unul mare ...

Da să nu mă tăt lunjesc și aci în timp, vă spui că urcușul a decurs, din punctul meu de vedere, nu a lui Einstein, destul de lejer. În prima parte a traseului, printr-o pădure de brazi, cercetașa a găsit cîteva hribe din alea sănătoase, cărnoase. Ne-au ajuns din urmă doi tineri din Piatra Neamț, ea mai aspră la mers, el mai cătingan, care ne depășeau și-i ajungeam în pauzele lor, că noi n-am mai zăbădit pă nicări, ne-am văzut liniștiți de drum. O de potecă ..

Ne-au ajuns și alte grupuri de tineri, care mai gălăgioși, care mai tăcuți, cinci studenți la medicină, un grup de patru fete studente și ele, o familie cu copiii, care ne-a dat exemplu la copiii lor mai năzuroși, că noi, la ʺvîrsta noastră venerabilăʺ, îi întrecem pe ei ...  

Și așa trecură două ore și jumătate de urcuș, timp în care am urcat de la cota 980 m pînă la Stația Meteo Borșa, cca 1700 m. După alte 10 min de plimbare printre afini, fiindcă abia atunci au apărut să ne dea o mînă de curaj, am ajuns la Lacul Iezer, o balta care se zice că seamănă cu harta României. Poate că seamănă, da nu răsare ..

Cercetașa a început să facă nazuri, să nu mai urcăm că-i bugăt pînă la lac, unde era lume la plajă. De la lac se vedea peretele muntelui, potecile șerpuind spre vîrf, iar mai sus oamenii parcă erau furnici, așa de mici se vedeau. Cum să te faci de mîndra mninone să nu te sui pînă în vîrf, cînd ai bătut atăta drum pînă aci ... o vreme .. că nici nu știu bine ce-am bătut ...

Realitate se desfășura în toată splendoarea ei, nu puteai să fii doar spectator cînd te striga din străfundurile acestui neam să-ți joci rolul pînă la capăt. Dacii au fost stăpînii înălțimilor, stăpînii spiritului liber, stăpînii pădurilor, izvoarelor, doinelor și baladelor, dar înainte de toate, dacii, au fost ei înșiși Natura, prin simplitatea, cinstea și demnitatea lor. Acolo sus se simte aerul și aura zeilor, se aude glasul nemărginirii, glasul veșniciei ..

După altă oră și jumătate de urcat, destul de apăsat, am ajuns pe șaua Pietrosului, un platou unde o fo musai să facem o pauză să savurăm din bucuria regăsirii și împlinirii spirituale. Am îmbucat din ce-am avut pîn straiță, din ce-ar putea mînca un ardelean și o olteancă pe acoperișul Maramureșului, o scurtă ședință foto, și mai sus, tot mai sus, încă 15 minute de mers pînă la cota 2303 m. Alea repede o trecut, de gînești că nici n-o fo, pă lîngă o balustradă care delimita, o limita, susul de jos, vîrful de bază, că de cumva lunecai de-acolo api ala erai ...

Și așa am ajuns pe Vîrful Pietrosul Rodnei după cca 4 ore de plimbare pe potecile milenare ..

Am scos cornul lui Pintea și am dat deșteptarea la toată lumea care o fo acolo, și sus, și pă traseu, și jos, să s-adune cu mic cu mare la această sărbătoare, că îi strigă Pintea, iară, să curețe astă țară, de gunoaie și ocară ..

No, da tăte o fo cum o fo pînă aci, greu o fo on ptic, fain o fo mai mult, da o fo musai să ne și scoborîm de-acolo, cu pticioarele pă pămînt, că bistoș capu mi-o rămas tăt pîn nori. Am zîs că una-două sîntem jos, ce-i așe de mare lucru? Așe de una-două am fo jos că ni-o țînut mai tăt ca suitu, tăt am scoborît aproape patru ceasuri, numa nu să găta odată. Și durere și chin, c-o fo musai să mă-nchin ..

Da tătă jmecheria asta ne-o țînut fix 13 ceasuri, cu deplasare auto Baia Mare-Borșa, cu coloanele nunților din aproape tăte satele moroșene, că p-aici așe-i moda, nuntă în tătă zua bună zua în alai ... asta-i viață, ăsta-i trai?

Dumnezo vă-mbucure!!


Bordan – 28 august 2016  










































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu