duminică, 16 octombrie 2016

Defileul Lăpușului

Ce ştie natura şi noi nu ştim? Ea ştie a trăi noi să murim, ea ştie să-şi trăiască viaţa noi ştim să ne ascundem faţa. Ea-ţi spune tot ce e de spus dacă tu cauţi un răspuns: întreabă-o floare ce-i iubirea, ea-ţi va răspunde .. nemurirea; întreabă cerul plin de stele și infinitul dintre ele, și-ţi vor răspunde ce-i misterul, ce e pămîntul şi ce-i cerul; întreabă roua zorilor sau vîlvătaia norilor, pe toţi şi toate de-i întrebi îţi vor răspunde: de ce-ntrebi?

Om uitător şi imposibil ajuns ca piatra de sensibil, întreabă-te pe tine-ntîi, cum a fost OM-ul cel dintîi? Cum au fost taţii tăi şi moşii și mai departe şi strămoşii, cum au trăit ei pe-atunci, cum a fost traiul de-atunci? C-au fost ei înşişi Universul și întrebarea şi răspunsul, ei înşişi au fost pasiunea, iubirea sacră, înţelepciunea .. Dar pentru noi e un mister, la fel cum este şi în cer, încătuşat de raţiune să nu ajungi la-nţelepciune .. Să nu ajungi ştiinţa sacră, ce-nţelepciunea ne-o consacră, știinţa sfîntă-a fericirii închisă-n taina .. nemuririi ...

Cît o fi apa de apă tot sapă în stîncă seacă, regizînd decorul unic ce curge prin Maramureș de la Țibleș pîn la Someș, scrijelind poteci în vreme de mistere și poeme, dăltuind străbună vatră de actori crescuți din piatră, de Rîul Lăpușului prin Țara Lăpușului ...

Rîul Lăpuș, plămădit din iubire și ură, din Izvorul Alb și Izvorul Negru avîndu-și obîrșia în M-ții Țibleșului, este un afluent principal de dreapta al Rîului Someș, corindînd în drumul său un ținut de basm, o țară din povești, Țara Lăpușului. Are mersul cînd domol, ca o doină din popor zămislită-n foc de dor, șoptită și îngînată, cîntată și descîntată, cînd mai aprig, nod divin de cald și frig, răspicată și prevestitoare, fredonîndu-și poezia și simfonia între Cer și Pămînt, între tăcere și cuvînt, între leagăn și mormînt ..  

Defileul Lăpușului este un impresionant decor aranjat de către Natură, actor principal fiind Rîul Lăpuș, din localitatea Groape pînă la împreunarea cu Rîul Cavnic, la ʺÎmpreunăturiʺ în comuna Remetea Chioarului, cu o lungime de peste 36 km din care 25 km fiind arie naturală protejată de artificiile omului, considerată unică în România atît prin dimensiuni și prin rocile în care se dezvoltă cît și prin diversitatea florei și faunei întîlnite aici. Se pot admira peșteri, cascade, cataracte, zone de tip canion, stîncării sau puncte de belvedere, se poate medita în acest spectacol la unicul Autor sacru, artist sau actor, care-și oferă creația și grația artei gratuit, sacralizînd și gratulînd spectatorii ajunși în anfiteatrul Lui.

Cît ai fi de tare nu poți rezista tentației și senzației trăirilor împărătești, nu poți rămîne nepăsător în fața primului actor pogorîtor din nemărginirea firii, pe tărîmul fericirii ..

Zi de toamnă, cu o Doamnă, rătăcind între vis și abis, pe poteca dorului, pe urma haiducului, din Preluca Veche coborîm spre rîul Lăpuș la Cascada Pișetoarea, formată pe pîrîul Curetiului, care se prăvălește de pe Piatra Cerbului de la înălțimea de 40-50 m în trei trepte în Rîul Lăpuș, formînd la topirea zăpezilor sau după ploi abundente au adevărat miraj hipnotic. Aici, Lăpușul, este împins de Custura Vimei spre Preluca Veche, într-un ochi de nod cu o frîngere aproape de înfrîngere, la 180 grade, o superbă buclă realizată în stîncă.

După biserica din Preluca Veche, o luăm pe un drumeag la dreapta, pe obrățișul unui deal, spre Dealul Corbului, iar de la o stînă aproape de culmea dealului o luăm în stînga spre Rîul Lăpuș. Coborîm pe drumul căruțelor, printre ciuperci de cîmp și cetină cetinioara mea, printre urme de porci mistreți și alte viețuitoare cu patru picioare, pînă într-un loc unde drumul se bifurcă, unul la stînga iar celălalt la dreapta. Dăm cu banul și o luăm la talpă pe cel din stînga, drum pe care am ajuns la Cascada Pișetoarea, Piatra Cerbului și superba belvedere ce se deschide spre sud, sud-vest, pînă la Mesteacăn sau platoul Cozla, sau mai departe M-ții Meseș.

N-am văzut altă ieșire decît pe unde am venit, cu gîndul și curiozitatea la drumul din dreapta, pe care l-am lăsat singur în vîrful dealului, și pe care o fo musai să-l măsurăm cu pasul pînă jos în lunca Lăpușului, de unde o ia peste rîu spre Vima Mică sau Sălnița. Spre Dealul Corbului Rîul Lăpuș mai face o buclă de aproape 180 grade mărginită de versanți stîncoși ce-și dezvăluie milenara oprire a timpului efemer, colindul sfînt coborît din mister, dintr-o bucată de … cer ..

Pădurea de fagi și mesteceni care găzduiește drumul ne oferă hribe de mesteacăn și plop, ba cîte una și hribă cărnoasă de toamnă, să nu uităm gustul și mirosul de altădată de pe șporul bunicii. După o zi de poveste, încărcată de balans și suspans, între vis și abis, între urcuș și coborîș, după o pedeapsă impusă sau supusă materiei, am ajuns la patru roti cu genunchii scăpărînd spre pămînt, cu durerea în mușchi și cionte, bătături o bube, dar cu plasele pline de hribe și cu sufletul scăpat de … hibe … cu spiritul învăluit de o lume mai dreaptă și mai bună, o lume a naturalului fără nimic ascuns, ci totul pătruns de o taină mai presus de lutul muritor, o taină a unicului Autor, Actor sau … Creator ..

1000 de primăveri!! Fără chin, fără dureri ... :) 

Bordan 16 octombrie 2016




































































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu